برطبق مطالعات انجام شده همه ساله بیش از هزار میلیون مورد اسهال حاد در بین بچههای زیر پنج سال در كشورهای آمریكا، آسیا (به استثنای چین) و آمریكای لاتین اتفاق میافتد كه به مرگ بیش از پنج میلیون نفر منجر میگردد. در كشورهای صنعتی مشكل كمتر از اینهاست ولی به طور معنادار هنوز از اهمیت خاصی برخوردار است. طبق گزارشهای موجود تنها در یك همهگیری آن هم در كشوری مثل آمریكا بیش از 15000 نفر در اثر مصرف شیرآلوده به سالمونلای مقاوم به آنتیبیوتیك مبتلا شدند. باكتریها به عنوان مهمترین عوامل در بروز بیماریهای ناشی از مصرف غذا میباشند(اردستانی و همکاران،1386). از جمله این عوامل بیماریزا خانواده انتروباكتریاسه است(تاجبخش،1386). خانواده انتروباكتریاسه از تعداد زیادی باكتری گرم منفی تشكیل شده كه قرابت بسیاری با هم دارند و در آب و خاك و مواد در حال فساد و گیاهان و دستگاه گوارش انسان و حیوانات و حشرات یافت میشوند. از آن جا كه جایگاه اصلی و طبیعی این باكتریها روده انسان و حیوانات میباشد اصطلاحاً آنها را باسیلهای رودهای یا انتریك مینامند. باكتریهای جنس سالمونلا گرم منفی، هوازی و بیهوازی اختیاری، باسیلی شكل به اندازهی 5-2 × 5/1 – 7/0 میكرون هستند که خصوصیات عمومی خانواده انتروباكتریاسه را دارا میباشند (تاجبخش،1376).
از لحاظ شرایط رشد این میكروارگانیسمها باكتریهای انعطافپذیری بوده و به آسانی با شرایط محیطی خود را هماهنگ میكنند. این جنس از میكروارگانیسمها به حرارت حساسند. در درجه حرارتهای پائین امكان بقای آنها بیشتر است. اكثر سروتیپهای سالمونلا پاتوژنهای بالقوه برای انسان و بسیاری از حیوانات میباشند. این باكتری در دستگاه گوارش مهرهداران اعم از پستانداران و پرندگان و خزندگان و ماهی ها سیطره پیدا کرده و بسته به سروتیپ، شرایط و عوامل متعدد میزبانی ، بیماریهایی با نشانههای گوناگون و عوارض متفاوت ایجاد میكنند(زهرایی صالحی،1388). این باكتریها معمولاً از طریق مدفوع انسان یا دام دفع شده و باعث آلودگی آب و غذا و محیط می گردند. انسان و حیوانات در بیشتر موارد در اثر مصرف اینگونه مواد آلوده، باكتری را وارد دستگاه گوارش خود كرده و در نتیجه این گردش دهانی – مدفوعی تداوم مییابد(زهرایی صالحی،1388). باكتری سالمونلا انتریكا مهمترین عامل در ابتلا به بیماری سالمونلوز در انسان میباشد به طوری كه شیوع عفونتهای سالمونلا انتریتیدیس به خصوص در دههی اخیر افزایش یافته است. فرد آلوده با سرووارهای سالمونلا انتریكا اغلب مبتلا به تب، دردهای ماهیچههای شكمی و اسهال میباشد. شروع این علائم از 12 ساعت تا یك هفته پس از مصرف
غذای آلوده ادامه دارد. این بیماری اغلب 4 تا 7 روز به طول میانجامد در بسیاری از افراد بدون درمان با آنتیبیوتیك بهبود مییابند. با این حال، اسهال میتواند شدید و گاهی اوقات منجر به بستری شدن افراد در بیمارستان گردد. بیماری در شیرخواران، كودكان و همچنین افراد مسن شدت داشته و نگرانكننده میباشد. در مواردی بیماری میتواند به مرگ و میر در افراد حساس منجر شود(یوسفی مشعوف و همکاران ،1380) .
امروزه در آزمایشگاههای میكروبشنای از سه روش رایج جهت شناسایی و تشخیص باكتری استفاده میشود.
1- روش كشت سنتی و بیوشیمیایی كه با تهیه نمونه و تهیه محیط كشت و تشخیص باكتری استفاده میشود.
2- روشها سرولوژیكی: برپایه تشخیص آنتیژنهای تولید شده توسط باكتر (آنتیژن O و H) است.
3- روشهای مولكولی: واكنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) یكی از رایجترین روشهای مولكولی است كه بر اساس حضور ژن خاص و یا به عبارت دیگر قطعهای از DNA است در این روش قطعهای از ژن هدف تشكیل شده و وجود عامل پاتوژن اثبات میگردد. چندین ژن هدف در سویههای سالمونلا وجود دارد(,…,( InvA, spvC, InvB, OmpC(کارلسون و همکاران، 2004).
ژن InvA كه برای تهاجم باكتری سالمونلا لازم است و بوسیله آن باكتری به قسمتهای عمقیتر روده نفوذ میكند برای جنس سالمونلا اختصاصی است(گورین و همکاران،2005).
در این تحقیق كه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار انجام گرفت بر روی نمونههای كلینیكی (مدفوع) با استفاده از محیطهای اختصاصی سالمونلا و سپس با روش مولكولی Multiplex PCR به شناسایی عوامل پاتوژنی سالمونلا پرداختیم. هدف از این مطالعه ارزیابی تناسب ژن invA ،ompC و rfs به وسیله Multiplex PCR ،به عنوان روش اختصاصی برای تشخیص برخی از سرووارهای سالمونلا انتریکا در نمونه های کلینیکی (مدفوع)بود . همچنین مقایسه روشPCR با روش های کشت سنتی و اختصاصی برای تشخیص سالمونلا بود.
2-1-خصوصیات سالمونلا :
2-1-1-تاریخچه :
بیماری های ناشی از سالمونلا در انسان و حیوانات از زمانهای قدیم وجود داشته ولی تشخیص تفریقی آن از سایر بیماری ها مشكل بوده است. در جلد اول و دوم كتاب ارزشمند تاریخ دامپزشكی و پزشكی ایران تألیف استاد گرانقدر جناب آقای دكتر حسن تاجبخش به بیماری حصبه، تب مُطِبِقه و تب تیفوئید اشاره شده است. در اوایل قرن 19 دو دانشمند فرانسوی به نامهای لوئی و كومل نشانه های بالینی و كالبدگشای تب تیفوئید را مورد بررسی قرار دادند(زهرایی صالحی،1388).
در سال 1837 گرهارد در اپیدمی تیفوس در فیلادلفیا دو بیماری تیفوس و تیفوئید را از هم متمایز ساخت. ادوارد جنر در بین سالهای 1849ـ1851 در بریتانیا از روی تجزیه و تحلیل نشانههای بیماریهای تبدار، تب تیفوئید را تشخیص داد(زهرایی صالحی،1388).
فرم در حال بارگذاری ...